Pracuji ...

5* Hotel InterContinental Praha PRODÁN

Prague, 16.1.2014

5* Hotel InterContinental stojí na nábřeží Vltavy na Starém Městě již od roku 1974. Tehdy byl majetkem státu a byl provozován tuzemskou skupinou INTERHOTELY, které spadaly pod cestovní kancelář ČEDOK. Díky franšízové smlouvě však již od počátku používal název InterContinental. Byl to tak první hotel v Praze a zároveň i v Československu působící pod mezinárodní hotelovou značkou. V devadesátých letech hotel v kuponové privatizaci získaly fondy, které ho následně prodaly společnosti Strategic Hotels Capital Incorporated. Od amerického realitního fondu Strategic Hotels & Resorts koupila hotel v listopadu 2010 hotelová společnost Westmont Hospitality, která se za svého působení pustila  do jeho postupné modernizace. Nyní, po třech letech má Hotel InterContinental Praha opět nového majitele. Slovenská na burze kótovaná společnost Best Hotel Properties (za kterou fakticky stojí finanční a realitní společnost  J&T) odkoupila od Westmontu 90% akcií za celkem 36 mil. EUR. 10% akcií zůstává původnímu majiteli – Westmont Hospitality, která bude hotel i nadále provozovat na základě Smlouvy o řízení. Hodnota transakce, včetně celkového dluhu, dosáhla dle vyjádření BHP 115 mil. EURO. Předpokládaný čistý zisk hotelu je společností BHP odhadován na 7,7 mi. EURO za rok 2013, kdy tržby dosahovaly 21,4 mil. EUR (což představuje meziroční nárůst o 4,2%). Vzhledem k objemu transakce a tradici pražského Hotelu InterContinental lze tento prodej považovat za nejvýznamnější transakci v hotelovém byznysu minulého roku.

Společnost Best Hotels Properties v současnosti provozuje luxusní hotely v rámci Slovenska, Ruska i České republiky. V České republice patří do skupiny luxusní 5* butikový hotel Budha Bar Prague, kterou BHP vlastní společně s hotelovou společností CPI Hotels. Do skupiny Best Hotels Properties celkem patří 7 hotelů, které jsou provozovány pod značkami Kempinsky, Crowne Plaza, Budha Bar a nyní i InterContinental. Jeden z vlastněných 4* hotelů - boutique hotel v Moskvě je provozován pod vlastní značkou.

NAPSALI O NÁS